Norge spiller i andredivisjon

Først publisert i NRK Ytring 13. november 2018

Sverige, Danmark og Finland er Europas mest innovative land. Norge spiller dessverre i andredivisjon.

Norske næringslivsledere og politikere må på treningsleir for å lære å tenke stort, unne hverandre suksess og takle smerte.

De største pengene, de beste ideene og de flinkeste folkene vil i stadig større omfang strømme til de selskapene og de geografiene som er best på innovasjon. Ledere som forstår hvor viktig innovasjon er og hvordan innovasjonsarbeidet bør synliggjøres gjennom aktiv posisjonering, vil vinne i kampen for økonomisk vekst.

Det samme gjelder land. Norge deltar, som alle land, i stadig større grad i et verdensmesterskap i innovasjon. Og vi vinner ikke. Tross våre oljemilliarder og høyt utdannede befolkning er vi ikke engang i Europatoppen. Vi blir slått av blant andre våre nordiske naboer, England og Nederland, ifølge siste utgave av EUs årlige innovasjonsoversikt. Disse landene er klassifisert som innovasjonsledere.

Norge er i selskap med såkalte «sterke innovatører», som i praksis betyr at vi spiller i innovatørenes andredivisjon. Nest best er i denne sammenheng dessverre ikke bra nok fordi fornyelse og nyskapning er selve nøkkelen til verdiskapning og helt avgjørende for velferdsstatens overlevelse. Oljen har vært med på å finansiere velferden som har gjort Norge til verdens beste land å leve i. Innovasjon er nødvendig for å kunne holde posisjonen.

For å lese hele artikkelen se artikkelen til Arne Nordheim her

Recent Posts